19791-img_1922
Familie Toelen
Poederlee

Moderne eenvoud en functionaliteit. 

Volgens het sleutel-op-de-deurprincipe,

en bovenal energiezuinig. Zo zagen we onze droomwoning. 

Arkana maakte het waar.

 

In Poederlee is het goed wonen, vinden Olivier en Juree Toelen-Siangsuwan. Zeker nu ze ervaren wat het is om in een energieneutrale houtskeletwoning te wonen. Al geruime tijd koesterden ze bouwplannen, en het lot bracht hen bij een grond op een geliefde locatie voor een losbouw. Een rustgevende plek, waar Olivier en Juree na een drukke werkdag helemaal tot rust kunnen komen in een zee van licht en ruimte.

De toekomst is aan de energiezuinige woningen

Het koppel wist goed wat het wilde: een energiezuinige en lichte woning met een zo laag mogelijk E-peil, liefst sleutel-op-de-deur afgewerkt aangezien beiden een drukke job hebben. Juree had een foto gevonden op internet en wilde graag dezelfde stijl van huis. Toeval of niet, die houtskeletwoning in kwestie was door Arkana gebouwd. Redenen genoeg om naar de Pixii Passive House beurs rond energiezuinig bouwen in Brussel te trekken, voor een eerste kennismaking met het bouwteam uit Arendonk.

“Een praktische en onderhoudsvriendelijke woning in een strak kleedje, dat zagen we wel zitten”, vertelt Juree. “Puur en eenvoudig, stijlvol, maar zonder toeters en bellen. Tijdloos en toekomstgericht. En in die toekomst staat energiezuinigheid centraal. Daarom hebben we vooraf goed nagedacht over de volumes, basisvormen zoals rechthoeken, en technieken die onze woning zo energie-efficiënt mogelijk zouden konden maken. Bij Arkana vonden we een partner wiens filosofie volledig matchte met de onze.”

Van screens tot geothermische waterpomp

Olivier en Juree kozen doelbewust geen starterswoning. Ze hadden al in andere panden gewoond, en ze kenden de gebreken. Ze gingen 100% voor een witte houtskeletwoning met energiezuinige technieken, grote polyvalente ruimtes die zich (boven) flexibel laten indelen, grote raampartijen en screens aan zuidkant om de warmte in de zomer extra tegen te houden. Op de benedenverdieping lopen keuken, leefruimte, woonkamer en inkomhal naadloos in elkaar over, omringd door PVC-ramen met driedubbel glas. Een houten trap neemt ons mee naar boven, waar nog eens 4 kamers, 2 badkamers en een technische ruimte zijn ondergebracht. Hier voel je volume en privacy. En ook al is het winter, aan de voetjes is het lekker warm met de vloerverwarming die prima werkt onder het parket.

“Pluspunt aan Arkana is dat zij mee zijn met elk technisch detail van energiezuinige technieken, en dat ze deze ook in de goede volgorde aan hun klanten adviseren”, gaat Olivier verder. “Ze deelden hun ervaringen en berekeningen van de ingenieurs met ons, en wij konden zelf kiezen wat we wel en niet wilden. Ze begonnen bij de basis, met extra dikke isolatie. Daarna vertelden ze ons over de voordelen van een geothermische installatie. Voor ons minder bekend dan zonnepanelen, maar superrendabel. Samen hebben we daarom eerst een warmtepomp geplaatst. Pas daarna kozen we voor zonnepanelen, en daarvan plukken we nu de vruchten. Intussen hebben we het EPB-certificaat ontvangen, en zijn we de trotse eigenaar van een Nul-Energiewoning met E-peil -1!.”

Durf alternatieven bekijken

Energiezuinig bouwen staat niet stil en de normen verstrengen. Olivier en Juree hebben gebouwd met de toekomst in gedachten en ze raden ook andere bouwers aan om dit te doen. “Maak een to do lijst, maar wijk eens af van je oorspronkelijke ideeën”, besluit Juree. “Zeker als het om materialen en duurzame installaties gaat. Zo dachten we initieel om de betonvloer van beneden door te trekken naar boven. Maar ik ben heel blij dat we uiteindelijk boven voor hout gekozen hebben. Als ik hout zie, voel ik mij thuis. Het materiaal staat in mijn thuisland Thailand synoniem voor zeer waardevol en dat voelt heerlijk.” Vrienden en familie uit verschillende werelddelen die reeds te gast waren in het huis, beamen dit. De sfeer en het leefklimaat zitten hier goed, en het gezin is helemaal klaar om hun eerste kindje te verwelkomen.

 

Nog enkele van onze realisaties