STAM Woning KENO_c_The Fresh Light_015 (Middel)
Familie Kennis-Noels
Putte

“Levenslang mooi wonen, bijna energieneutraal en met comfort op maat: dat realiseerde Arkana voor ons.”

 

Koen Kennis en Lieve Noels dachten aan later. Aan een manier om, straks als hun pensioen er aankomt, klaar te zijn voor de volgende levensfases. Levenslang wonen, zoals dat heet. Dus gingen ze op zoek naar inspirerende woonvoorbeelden. En zo kwamen ze uit bij Arkana.


Lees hieronder verder...

Een inspirerend ontwerp

“We hadden er wel een idee over, natuurlijk. We dachten aan een huis zonder verdieping, met bredere doorgangen en met aangepaste sanitaire voorzieningen, dingen die je allemaal zo wel kan bedenken. Maar er is natuurlijk meer: je wilt een mooi huis, met veel lichtinval, een uitkijk op de tuin, comfort en wat je nog allemaal droomt. Dus ga je op zoek naar inspiratie.

We zagen op een opendeurdag een woning waarvan we dachten: dat is een ontwerp dat prima past bij wat wij voor ogen hebben. We zaten samen met de architect en het bleek een woning gebouwd door Arkana. De man vertelde ons dat hij goed kon samenwerken met Arkana en dat hij er al prima resultaten mee had bereikt. Zo is het begonnen.”

Veel licht en toch beschermd tegen warmte

We spreken elkaar op een warme, zeg maar hete dag. En toch is het binnen aangenaam bij Koen en Lieve. Het zonvriendelijke huis is zelfs tegen hoge temperaturen beschermd. “Dat is een combinatie van factoren” zegt Koen. “Belangrijk zijn de zonnescreens. We hebben hier een volledige achterwand van plafondhoog glas. Plus een zijkant met een flinke glaspartij. We willen immers veel licht binnenhalen en op elk moment onze tuin kunnen zien. Dat betekent dat je moet investeren in zonneschermen, omdat anders het felste zonlicht de temperatuur fiks de hoogte injaagt. Daarnaast beschikken we over een warmtepomp met passieve koeling: je krijgt dan in de zomer koeling via de vloerverwarming.”

Ook energetisch toekomstgericht

“Niet vergeten, we wonen hier in een heuse BEN-woning, met een uitzonderlijk laag E-peil: 5. Ook dat is levenslang wonen: zorgen dat je op het vlak van energievoorziening klaar bent voor de toekomst. En dat je ook bijvoorbeeld het regenwater benut. We hebben twee grote waterputten die zorgen voor de automatische beregening van tuin en planten. Naast de tuinberegening, hebben we ook de toiletten op de waterputten aangesloten. Die putten hadden, wat ons betreft, nog groter mogen zijn, maar voor die grotere formaten bleek onze straat dan weer niet groot genoeg.”

Huis op maat, meubels incluis

Alle meubels zijn op maat gemaakt. Zo zijn er tal van ingemaakte kasten. “Ook dat was een grote meevaller. Normaal moet je zelf gaan rondkijken wat bij je past, moet je zelf de nodige vakmensen contacteren. Maar onze bouwconsulent gaf ons geheel vrijblijvend een aantal tips en voorstellen van leveranciers. Er werd ons niets opgedrongen, maar we kozen wel uit mensen waarvan we dan wisten dat we ze konden vertrouwen. Dat geeft gemoedsrust.”

Altijd een goede oplossing

“Trouwens, het fijne van zo’n samenwerking is: de mensen van Arkana gaan altijd op zoek naar een goede oplossing. Zo hadden we bijvoorbeeld heel graag een haard in huis. Maar dat kan niet in een BEN-woning. Terwijl dat laatste voor ons dan weer erg belangrijk was. En er kwam iets moois uit de bus: we hebben nu een elektrische haard met realistische vlammen. Dus toch de gezelligheid en tegelijk ook bijna neutrale energiepeil.”

Het verschil maken met de afwerking

“Eigenlijk hadden we al vanaf het eerste contact het goede gevoel. Zowel met de medewerkers op kantoor als de mensen ter plekke. En dat gevoel bleek juist te zijn, want toen een geleverd raam niet meteen paste, werd het zonder gedoe onmiddellijk vervangen. Hetzelfde met de harmonicadeur in onze tuinkamer. Het was geen sinecure om die deur af te stemmen op het parket. Maar ook daar werd zonder problemen aan gewerkt tot deur en parket perfect op elkaar aansloten. Dat zijn van die dingen die het verschil maken. En dat doet Arkana.”

“Nog zoiets: we wisten eerst niet dat het kon, de gordijnrails inwerken in het plafond. Wel, dat werd nog aangepast, zonder probleem. Dankzij de goede opvolging van de projectleider op de werf, die altijd vlot bereikbaar was.”

“Niet twijfelen: ja!”

Koen en Lieve zijn van plan nog lang van hun tuin en hun woning te genieten. Toch stellen we de vraag of ze, mocht het ooit nog gebeuren, opnieuw met Arkana zouden bouwen. Het antwoord volgt meteen: “Niet over nadenken, niet twijfelen: ja!” De snelheid waarmee Koen dat antwoord geeft, zegt genoeg.


© The Fresh Light

Nog enkele van onze realisaties