arkana_secretarisvandevenlaan17-web-17
Familie Verstraelen
Vosselaar

Arkana wist wat er te doen stond. 

Wij konden kijken én genieten.

 

Luk Verstraelen en Helga Woestenborghs kiezen bewust voor energiezuinige sleutel-op-de-deur

Met kinderen van 15 en 18 jaar hadden Luk Verstraelen en Helga Woestenborghs nooit gedacht dat ze nog zouden bouwen. Ze waren gelukkig in hun oude maar gerenoveerde woning in Vosselaar, daterend uit 1934. Toch zijn ze bijzonder blij dat ze uiteindelijk de stap hebben gezet. “Ons nieuwe huis is een echt plezier om in te wonen”, vertelt Helga. “Compact maar toch met bijzonder veel natuurlijk licht. Alles is gloednieuw én onderhoudsvriendelijk.”

 

Hoewel ze hun oude woning al een keertje gerenoveerd hadden, stonden Luk en Helga voor zware kosten. “Vooral de badkamer en de keuken hadden hun beste tijd gehad”, vertelt Helga. “Stilaan begon het te kriebelen om iets te doen met de bouwgrond die we al een lange periode in ons bezit hadden. In elk geval moest het een compacte nieuwbouwwoning worden, gezien de toch al gevorderde leeftijd van onze kinderen.”

Keuze voor sleutel-op-de-deur

Luk en Helga kozen heel bewust voor sleutel-op-de-deur. “Zelf zijn we totaal niet handig en kennen we niets van de bouw. We trokken dan maar naar Batibouw om eens te luisteren naar de verschillende mogelijkheden. De opdringerige verkopers van de meeste bouwfirma’s schrikten ons evenwel meteen af.” 

Warme aanpak van Arkana

Uiteindelijk kwamen Luk en Helga op het spoor van Arkana. “We zijn toen naar een opendeurdag geweest van een energiezuinige woning die Arkana had gerealiseerd in Mol. Dat sprak ons meteen aan. We raakten gecharmeerd door het concept en de warme aanpak van Arkana. Ze waren helemaal niet opdringerig en gaven ons een eerlijke indicatie van de kostprijs per vierkante meter. Er werd niet gegoocheld met cijfers. Ook het feit dat het een bouwfirma was uit de eigen streek die zich specialiseert in energiezuinig bouwen, vonden we een enorm pluspunt.”

Ontwerp uitwerken

De eerste stap in de samenwerking met Arkana was het uitwerken van een ontwerp. “Tijdens het interview met de architecten kregen we de kans om te vertellen wat wij belangrijk vinden aan onze nieuwe woning. We maakten duidelijk dat we modern en compact wilden bouwen. Een kelder, speelkamer of zolder waren overbodig. Veel natuurlijk licht vonden we belangrijk.” 

De architect die Arkana had aangeraden, werkte een ontwerp uit dat bij Luk en Helga meteen in de smaak viel. “We zaten direct op dezelfde lijn. Er was echt naar ons verhaal geluisterd. ‘Less is more’ vinden wij heel belangrijk. Dat zat perfect in het ontwerp verwerkt. Arkana of de architect hebben ons nooit gepust om groter te gaan of iets te kiezen wat we niet wilden.”

Grote keuken met leefruimte

Blikvanger op het gelijkvloers is de grote open keuken met geïntegreerde leefruimte. “Onze leefkeuken - zo noemen wij ze - beslaat meer dan twee derde van de totale vloeroppervlakte van 80 m² op de benedenverdieping. Daarnaast hebben we op het gelijkvloers nog een gezellig loungesalon als zitruimte. Deze is met schuifdeuren afgescheiden van de leefkeuken. De betonnen vloer van de keuken loopt buiten door als terras. Hierdoor krijg je het gevoel van een buitenkeuken. De grote ramen die over de volledige zijkant lopen, garanderen een overvloed aan natuurlijk licht. Om oververhitting te vermijden, bevatte het ontwerp aan deze zijde een grote luifel en zonnescreens.”

Bouwen voor de toekomst

Het ontwerp paste perfect bij de wensen van Luk en Helga, bovendien werd ook naar de toekomst gekeken. “We kozen bewust voor een energiezuinige woning met vloerverwarming en een warmtepomp met grondboring. Daarnaast hield de architect ook rekening met toegankelijkheid, voor als we later minder goed te been zijn. Zo is de woning goed rolstoeltoegankelijk en hebben we een inloopdouche in de badkamer. Op de trap hebben we voldoende ruimte om eventueel een lift te plaatsen. In de tuin voorzag de architect nog de mogelijkheid om later een zorgwoning te bouwen.” 

Volledige realisatie door Arkana 

Luk en Helga vertrouwden de volledige realisatie – inclusief binneninrichting – toe aan Arkana. “Dat verliep bijzonder vlot. Dankzij de intensieve voorbereidingsperiode, ook voor het kiezen van de materialen, hadden we er alle vertrouwen in. Alles was vooraf goed doorgepraat, Arkana wist perfect wat er te doen stond. Wij konden toekijken en genieten. In april zijn de werken gestart, op 20 december konden we al verhuizen. Binnen een termijn van zeven à acht maanden was alles klaar. De projectleider heeft ons bovendien perfect begeleid. Inmiddels hebben we onze oude woning verkocht en zijn we supertevreden van onze nieuwbouw. Het luxegevoel in dit nieuwe huis valt onmogelijk te beschrijven.”  

Nog enkele van onze realisaties