pelckmans_boerenkrijglaan9-web-1
Familie Pelckmans
Vosselaar

Eric Pelckmans en Anne-Mie Libaers kiezen voor ‘levenslang wonen’ in het groen van Vosselaar

“Voor ons was het nu of nooit”

 

In de toekomst onze oude dag comfortabel doorbrengen in een rustige groene omgeving. Met deze droom voor ogen beslisten Eric Pelckmans en Anne-Mie Libaers – beiden bijna 50 jaar – om met Arkana een BEN-nieuwbouwwoning te realiseren in Vosselaar. “Voor ons was het nu of nooit, want we willen graag nog twintig en liefst dertig jaar van onze nieuwe woning genieten”, vertelt Eric Pelckmans. “Gelukkig vonden we in Arkana een bouwbedrijf dat volledig meeging in het verhaal dat wij voor ogen hadden. Gemaakte afspraken werden stipt nageleefd, we werden op elk moment deskundig begeleid.”

 

In de jaren ’90 kochten Eric Pelckmans en Anne-Mie Libaers een ruwbouw in de omgeving van Turnhout, die ze vervolgens zelf afwerkten. “In die jaren was de rand van Turnhout nog een rustige en groenere omgeving. Sindsdien kwam er evenwel bijzonder veel bebouwing bij, vooral appartementen. Uiteraard trekt dit ook extra verkeer aan. Stilaan groeide bij ons het verlangen naar stilte en open ruimte.”

Betrouwbaar bouwbedrijf

Toen ze in Vosselaar een bouwgrond verkregen van bijna 13 are die volledig aan de verwachtingen voldeed, hakten ze de knoop door. “De volgende stap was het vinden van een betrouwbaar bouwbedrijf”, zo licht Eric toe. “Ik wist dat houtskeletbouw uitermate geschikt is om energiezuinig te bouwen. De website van Arkana maakte op ons een solide indruk. Naast het duidelijke verhaal en de heldere visie spraken de realisaties ons sterk aan. Arkana bewees met de foto’s dat een moderne, aansprekende architectuur perfect te verzoenen valt met houtskeletbouw en energiezuinigheid.”

Meteen mee in het verhaal

Het kennismakingsgesprek met Arkana bevestigde al snel de uitstekende online indruk. “Arkana ging meteen mee in ons verhaal. Wij wilden een compacte, energiezuinige en onderhoudsvriendelijke woning, waarbij op het gelijkvloers een slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer zou komen met overal brede doorgangen en zo weinig mogelijk deuren. Dit laat ons toe om levenslang hier te blijven wonen, zonder dagelijks een trap te moeten gebruiken. Op de eerste verdieping wilden we twee slaapkamers en een badkamer. Onze kinderen – beiden twintigers – wonen op dit moment nog thuis, maar zullen uiteraard niet eeuwig bij ons blijven. Daarnaast vonden we grote ramen op het gelijkvloers van groot belang. We hebben een mooie, groene tuin in een prachtige omgeving. Onze leefruimte is op maat gemaakt maar dankzij de grote ramen kunnen we het hele jaar door genieten van een heerlijk ruimtegevoel.”

Op dezelfde lijn met architect

Na het luisteren naar het verhaal van Eric en Anne-Mie stelde Arkana vrijblijvend een architect voor. “Ook dit was meteen een voltreffer”, vertelt Eric. “De architect zat direct op dezelfde lijn. Ook dat had Arkana perfect ingeschat. Vooral de goed doordachte functionele indeling en het ruimtegevoel vonden we de sterkste punten van het uiteindelijke ontwerp.” 

BEN-woning met E-peil van 14

Ook energiezuinigheid stond hoog op de prioriteitenlijst. “Je merkt al snel dat Arkana op dat vlak een vooruitstrevend bouwbedrijf is. Zij realiseren de woningen van de toekomst. Ze zijn bijzonder sterk in de nieuwe energiezuinige technologieën. Elk aspect werd zeer grondig besproken en kreeg de nodige aandacht: verwarming, koeling, ventilatie, zoninval, verlichting… Uiteindelijk hebben we gekozen voor een geothermische warmtepomp met een diepteboring. De verwarming en koeling verlopen via vloerverwarming. Fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak leveren de nodige groene elektriciteit op. Wanneer we later met ons twee in het huis wonen, dan zal deze elektriciteitswinning onze energiebehoefte volledig dekken. We hebben dus geen gasaansluiting of stookolietank. De woning heeft een E-peil van 14, wat overeenkomt met een BEN-woning.” 

Nakomen van afspraken

Toen de ontwerp- en keuzefase achter de rug waren, kwam de uitvoering in beeld. “Arkana stelde zich uiterst flexibel op. Vooraf had ik aangegeven een aantal zaken zelf te willen doen, waaronder het plaatsen van de vloeren, de schilderwerken, het plaatsen van plinten en de buitenaanleg. Ze vonden dit helemaal geen probleem en pasten dit naadloos in hun eigen planning in. De vooropgestelde timing van 8 maanden bouwtijd werd perfect gehaald. Alle gemaakte afspraken werden stipt nagekomen. Zo kon de koper van ons vorig huis ook tijdig verhuizen. Ook op dat vlak verliep de overgang perfect. Voor ons was het nu of nooit, maar we zijn bijzonder blij dat we met Arkana de grote stap hebben gezet. We genieten dagelijks van onze nieuwe, comfortabele en onderhoudsvriendelijke woning in deze groene en stille omgeving. We hopen dit nog vele jaren te kunnen doen.” 

Nog enkele van onze realisaties