FVG_3268 (Large)
Familie Francen-Es
Linter

Ons passiefhuis is een nul-energie-woning geworden.

Alles ging in een sneltreinvaart. Katty: ”Op zaterdag maakten we een lijst met gronden in de omgeving, op zondag hebben we een rondje met de auto gemaakt en op maandag hebben we een bouwgrond gekocht.“ Geert: ”Houtskeletbouw was een bewuste keuze. Het wonen zonder verbruik van gas of mazout past precies in onze manier van leven.” Inmiddels woont het koppel al anderhalf jaar in hun eigen passiefhuis. Dat door het aanbrengen van zonnepanelen en een warmtepomp inmiddels een 0-energiewoning is geworden.

Architectuur

De woning van Katty en Geert is ontworpen door een door Arkana aanbevolen architect. “Wij kozen voor deze architect vanwege de speciale stijl met overstekken en kolommen. Met een mooi resultaat tot gevolg. Arkana zelf leerden we kennen op een beurs. We hadden contact met meerdere aanbieders, maar de manier van werken en het persoonlijke contact met de mensen van Arkana sprak ons het meeste aan. De keuze was dan ook snel gemaakt,” vertelt Geert. ”Hoewel de prijzen van Arkana reëel waren, hebben we toch meer geld uitgegeven dan we in eerste instantie hadden gepland. Dit komt omdat we een passiefhuis wilden bouwen met toch heel wat speelse elementen. We wilden in geen geval een gesloten voorgevel en het huis mocht niet te compact en bunkerachtig zijn. We waren van mening dat we bij de bouw onze goesting moesten doen en als dat financieel niet haalbaar zou zijn geweest, hadden we gewoon nog wat gewacht.”

Zonnewinst en zonwering

De achtergevel van de woning is naar het zuiden gericht en bevat veel glas. Katty en Geert zijn erg blij met de vanaf het begin geplaatste screens. Deze houden de temperatuur in huis op zonnige dagen zeker een paar graden lager. Katty: ”Screens zijn een flinke post in het bouwbudget, maar ik ben content dat we ze hebben. Achteraf gezien had ik graag ook nog een screen gehad in de hoge glaspartij bij de trap aan de westkant van het huis. De zon in de late namiddag is ook nog krachtig en met zo’n groot raam, loopt de temperatuur in huis toch snel op.” Geert: ”We hebben het nu opgelost met stoffering in de vorm van verduisterende rolgordijnen. Het is decoratief en het zorgt er tevens voor dat de temperatuur in huis, ook met de late namiddagzon, niet teveel oploopt.”

Tips voor de toekomstige bouwers

“Toen we gingen bouwen, voorzag de elektriciteitsleverancier een enkelvoudige meter. Wij hebben die op eigen initiatief laten vervangen door een dubbele. De zonnepanelen kwamen er door omstandigheden sneller dan verwacht. En dan is een dag- en nachtteller nadelig. Zonnepanelen en ook een warmtepomp werken vierentwintig uur per dag. In praktijk was het zo we overdag meer energie produceerden dan dat we nodig hadden. ’s Nachts en in het weekend kwamen we met de nachtteller dan weer energie tekort. We maakten als het ware op bepaalde tijdstippen een overproductie aan elektriciteit, maar vanwege de dag- en nachtmeter moesten we daarvoor betalen. Met de dubbele teller die wij onlangs lieten installeren behoort dit tot het verleden. Het betreft natuurlijk onze persoonlijke omstandigheden, maar ik kan mij voorstellen dat een soortgelijke situatie ook bij anderen aan de orde kan zijn.”

Besluit

Het koppel is erg tevreden met het eindresultaat en ook de bouw zelf heeft hen niet al teveel kopzorgen gegeven. ”We zouden het zo weer doen. En dat zegt wel wat,“ besluiten Geert en Katty.

Hebt u een vraag, of wenst u vrijblijvend advies? Contacteer ons en we staan u graag te woord.

Nog enkele van onze realisaties