4270-dsc_9506
Familie Caers
Westerlo

Annick (32) en Karolien (31) wonen sinds oktober 2011 samen met hond Siddar in een modern vormgegeven vrijstaande woning in Westerlo. Het ecologische aspect van de lage energiewoning was voor opdrachtgeefster Annick de belangrijkste drijfveer om voor houtskeletbouw te kiezen.

Ecologisch bouwen

Annick volgde bij een ecologisch centrum bij haar in de buurt diverse workshops en bezocht tal van informatiebijeenkomsten over duurzaam bouwen. Toen ze besloot een huis te gaan bouwen, was ze dus al lang geen groentje meer in de bouwwereld. Annick: ”In mijn familie zijn redelijk wat mensen te vinden die alles van bouwen weten. Een traditionele bouw zou voor mij de gemakkelijkste weg zijn geweest. Maar vanaf de start was ik ervan overtuigd dat ik voor houtskelet wilde gaan. Ik vind ecologisch bouwen namelijk erg belangrijk.”

Mijn keuze voor Arkana

Op zoek naar de juiste bouwpartner kwam Annick al snel in aanraking met Arkana. Zij werken volgens het principe luchtdicht/damp-open. Een bouwstructuur waarnaar Annick op zoek was. In de tussentijd gaf ze haar ogen en oren goed de kost en belde ze op een zekere dag aan bij een huis in een naburige gemeente. ”Ik vond de gevelstenen van deze woning erg mooi en ik wilde graag van de bewoners horen waar ze deze steen hadden gevonden. De eigenaars nodigden me uit binnen te komen en al pratende kwam ik erachter dat dit huis ook een houtskeletwoning was. Nog specialer werd het toen bleek dat deze woning ook door Arkana was gebouwd.“ Annick had dus per toeval een eigen referentie gevonden. Deze onafhankelijke bron bleek erg enthousiast over Arkana. Annick’s besluit om ook met Arkana in zee te gaan, was daarna snel genomen.

Waarom houtskeletbouw

Begin januari werd met de bouw gestart en net voor het bouwverlof werd het huis opgeleverd. Uiteindelijk zijn Annick en Karolien in oktober verhuisd naar de nieuwe woning. ”Nee, het tijdsaspect was voor mij geen reden om voor houtskeletbouw te kiezen. Energiezuinig bouwen des te meer. We wonen nu een jaar in het huis en we hebben nog geen 900 m3 gas verbruikt. En ons maandelijkse voorschot voor het energieverbruik is de helft minder dan dat van mijn collega’s,” lacht Annick.

Bouwen met Arkana

Het hele bouwproces is rustig en zonder enige stress verlopen. ”Behalve het aanvragen van de nutsvoorzieningen heb ik niets moeten doen. Arkana maakt steeds waar wat ze beloven. En dat is geld waard,” aldus Annick. ”Het budget is niet overschreden, de kwaliteit van de bouw is goed en de service prima. Ik kreeg zelfs advies bij bouwonderdelen die ik eigen beheer heb uitgevoerd.”

Ook in de ontwerpfase waren er geen problemen. ”Met de architect heb ik een halve dag gesproken over wat ik belangrijk vind bij comfortabel en ecologisch wonen. Er is goed naar mij geluisterd en ze hebben licht en ruimte meegenomen in het ontwerp.” Ook het kiezen van de materialen heeft Annick samen met Arkana in één dag afgehandeld. ”Het was een zware dag, maar dan heb je ook in één keer alles geregeld. Alleen de vloertegels, die kozen we aan het einde van de dag. Ik was moe en heb te snel gehandeld. Maar, de volgende dag was ik uitgerust en ben ik opnieuw naar de tegelleverancier gegaan en heb ik met een fris hoofd een betere keuze gemaakt.´

Advies voor Arkana bouwers?

”Ja,” zegt Annick. ”Ik wil toekomstige bouwers adviseren veel aandacht te besteden aan het ontwerp van de woning. Met een lage energiewoning denken we al snel aan veel glas aan de zuidkant van de woning. Maar volgens mij is de zuidwestkant van de woning in België de belangrijkste zijde van een huis. In de zomer staat de zon in het zuiden hoog aan de hemel. Als de zon naar het zuidwesten draait, begint ze te zakken. De zonnestralen komen dan al verder het huis in. Op koude dagen is dat heerlijk, maar als het tropisch warm is, is dit minder comfortabel. Denk daarom bij het ontwerp zeker aan een overstek of zonwering,” adviseert Annick.

Nog enkele van onze realisaties