2666-dsc_7397
Familie Bettens-Voet
Vilvoorde

Er zijn nog speciale plekjes in België. Jan (56) en Martine (53) wonen in Vilvoorde. Ze hebben Brussel werkelijk in hun achtertuin liggen. Het uitzicht vanuit de eetkamer aan de achterzijde van het huis is adembenemend. Voorbij een groene natuurstrook van enkele kilometers breed, verrijst de skyline van Brussel. Ongekend!”Op een mooie dag tijdens een fietstochtje in de omgeving zagen we deze bouwgrond te koop staan. Het is een kleine verkaveling aan de rand van Vilvoorde, grenzend aan een natuurgebied. Een perfecte locatie dus. We hebben direct gekocht,” begint Jan het gesprek.

Een lage-energiewoning in houtskeletbouw

Het echtpaar woonde al in de buurt, in een huis dat ze nog niet zo lang geleden hadden gebouwd. Martine: ”Dat huis is nooit af geweest, ondanks dat we er zes jaar hebben gewoond. We moesten nog schilderen, maar het is er nooit van gekomen.“ Jan beaamt: ”Dat is iets moois van houtskeletbouw. Omdat het huis direct droog is, kan er meteen worden geschilderd. Dus toen we in november 2010 de sleutel kregen, zijn we direct aan de slag gegaan. Zodat we deze keer verhuisden naar een huis dat helemaal af was.”

Lage-energiewoningen kennen volgens Jan en Martine nog meer voordelen. De gebruikte bouwmaterialen en de plaatsing van de ramen maken dat er weinig energie wordt verbruikt. Gecombineerd met de zonnepanelen en de warmtepomp die de familie als verwarmingsinstallatie heeft laten plaatsen, betekent dit een bijzonder lage energierekening. Jan: ”We hebben geen gasaansluiting in dit huis. De warmtepomp, waarvoor 3 putten van 50 meter zijn geslagen, zorgt voor aangename warmte. En buiten elektriciteitskosten om de pomp zijn werk te laten doen, zijn de kosten zijn nihil.“ Een warmtepomp vraagt om een aanzienlijke investering, maar met de groene leningen die de overheid hiervoor aanbiedt, is het een aantrekkelijk en milieuvriendelijk alternatief.

Dat de bouw snel en probleemloos verloopt, is ook een pluspunt. ”Zeker als net zoals bij ons het eigen huis snel wordt verkocht,” vertelt Martine. Dat het echt veel sneller gaat dan traditionele bouw, bewijst de bedrijvigheid bij de bouwwerven links en rechts van hun huis nog elke dag. Martine: “Onze buren zijn tegelijkertijd met ons gestart in het voorjaar van 2010, maar de huizen staan nog steeds in de steigers. De ruwbouw is nog niet eens klaar!”

Arkana heeft al het werk uit handen genomen

Met Arkana maakte het koppel kennis op de Passive House Beurs in Brussel. De klik met Arkana was er meteen. Jan: ”We hadden ook nog twee andere offertes lopen, maar zijn met Arkana in zee gegaan, niet in de laatste plaats vanwege hun persoonlijke aanpak en welgemeende interesse in onze situatie.”

Arkana heeft bij Jan en Martine al het werk uit handen genomen. Martine: ”Behalve de keuken, die hebben we zelf laten plaatsen. Bij de Arkana verkooppunten waar we op zoek gingen naar tegels, sanitair, ramen, deuren en dergelijke was het aanbod meer dan voldoende. Met de aangename begeleiding van de Arkana adviseur was de keuze snel gemaakt.“ Ook het meerwerk, zoals de omheining rondom het perceel en de terrashekken zijn van de hand van Arkana. Jan: ”Arkana levert goed werk en door ook dit uit te besteden wist ik dat het degelijk afgewerkt zou worden. Dus waarom moeilijk doen?”

Nog tips voor de toekomstige Arkana bouwers?

 Martine: ”Ja, voor mensen die net zoals wij een huis bouwen dat hoger gelegen is en in de volle wind ligt, moet het raamwerk aangepast worden aan de windsterkte. Hiervoor zijn ramen met speciale hendels. Die zijn bij onze glazen puien niet voorzien. En dat is jammer, want we horen regelmatig de wind fluiten alsof ons huis aan de kust ligt. Gelukkig is Arkana volop in de weer om dit probleem voor ons op te lossen. Ook na oplevering hebben we dus nog regelmatig contact.”

Nog enkele van onze realisaties