3601-img_3401
Familie Joris - Meessens
Brecht

Onder de rook van Antwerpen, in Sint-Job-in-‘t-Goor wonen Kristel Meessens en Dirk Joris achter een in het oog springende gevel met moderne en klassieke elementen. Arkana bouwde de woning ruim vier jaar geleden.

Voordelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw is voor mij niet nieuw,” begint Dirk zijn verhaal. ”In 1990 ben ik voor het eerst met deze bouwvorm in aanraking gekomen. Ik had een bouwperceel op het oog, maar de grond was niet goed. Ik kreeg toen een tip om op een plaatfundering een lichte bouwvorm te zetten. En zo kwam ik terecht bij houtskeletbouw.“ Dat deze bouwvorm goed is bevallen, blijkt wel uit het feit dat ze in de loop der jaren nog een tweede en zelfs derde houtskeletwoning bouwden. Dirk: ”Houtskeletbouw heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Mijn eerste woning was bijvoorbeeld een stuk gehoriger dan nu. Er waren ook meer beperkingen bij het ontwerp en de afwerking. De houten balken lagen in het zicht. En ik kon ook niet zomaar voor elk ontwerp kiezen, omdat ik gebonden was aan standaardmaten. Dat is bij Arkana helemaal anders.”

Onze keuze voor houtskeletbouw

In 2005 wilden Kristel en Dirk een nieuwe woning bouwen. Dat opnieuw gekozen werd voor houtskeletbouw stond vanaf het begin al vast. Het koppel ging op zoek naar een geschikte bouwpartner en kwam al snel bij Arkana terecht. In grote lijnen wisten Kristel en Dirk wel wat ze wilden met hun nieuwe huis. Arkana gaf hen goede tips, waarmee ze samen met hun architect aan de slag gingen. Kristel: ”We kozen om persoonlijke redenen voor een eigen architect. Hij was een bekende van ons, pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste opdracht. Zo is het begonnen. Arkana had hiermee geen problemen. Ondanks dat onze jonge architect nog helemaal geen ervaring had met houtskeletbouw, is alles soepel verlopen. Door constructief overleg met alle partijen.”

De bouw van onze energiezuinige woning

De bouw van de woning verliep zo goed als vlekkeloos. Na iets meer dan vier maanden kon het stel de woning betrekken. ‘Als het weer niet zo slecht was geweest, had het nog sneller gekund,” vertelt Dirk. Het koppel is positief over de gang van zaken tijdens de bouw. Dirk ging regelmatig naar de werf om de vorderingen te volgen. Hij heeft tijdens de bouw ook een aantal zaken zelf uitgevoerd, waaronder het plaatsen van een dubbelwandige schouw en de bijbehorende open haard. ”Waar ik ook erg tevreden over ben zijn de stelposten in het budget dat samen met Arkana is opgesteld,” benadrukt Kristel. ”In de begroting werd meteen met onze wensen rekening gehouden. Er zijn heel wat aannemers die voor een keuken een stelpost opnemen van pakweg vijfduizend euro, maar daar kan u natuurlijk geen volwaardige keuken voor plaatsen. Wij hebben voor een zelf bepaald budget van 10.000 Euro een geweldige keuken gevonden.“ Dirk: ”Natuurlijk zijn er ook wel wat dingen misgelopen tijdens het bouwproces. Één van de douchebakken die we hadden gekozen werd in een verkeerde kleur geleverd en onze glazen deur die zonder kozijn tussen de hal en de living werd geplaatst, bleek uiteindelijk niet naadloos te passen. Maar hiervoor werd door Arkana snel naar een oplossing gezocht. Desnoods wordt er gebroken, gekapt en gehakt, zodat we als opdrachtgever krijgen waar we recht op hebben. “Waarvoor wij overigens uiteindelijk niet hebben gekozen”, lacht Kristel.

Kristel en Dirk zijn erg te spreken over de samenwerking met Arkana. Met name over de afwerking van het huis, de correcte prijsstelling – tot op de eurocent nauwkeurig – en de opvolging van een kleine lekkage, vier jaar na oplevering. ”Een telefoontje richting Arkana volstond’, aldus Dirk. ”De werfleider kwam direct een kijkje nemen en het probleem werd opgelost.”

Na drie houtskeletwoningen mogen Kristel en Dirk met recht ervaringsdeskundigen worden genoemd.

Onze raadgevingen

Dirk: ”Bij Arkana plaatst men overal OSB-platen achter de Gyproc. Deze platen zorgen voor meer stevigheid – bijvoorbeeld als u zware dingen wilt ophangen – en zijn nog eens extra geluidswerend. Daarnaast zou ik om praktische redenen altijd kiezen voor een kruipkelder onder het huis.“ ”En bouw niet te groot’, vult Kristel aan. ”Bepaal hoeveel ruimte u daadwerkelijk nodig hebt en laat de grootte van uw huis in juiste verhouding staan tot het aantal vierkante meters grond waarop de woning komt te staan.’

Een lage energierekening

De energierekening is laag, bevestigt het stel. ”We hebben een constante kamertemperatuur van 22 °C, gebruiken onze gashaard meer dan regelmatig en hebben een vijverpomp die elke dag draait. Ondanks dat alles betalen we voor het verbruik van gas en elektriciteit niet meer dan 180 euro per maand. Hoewel we niet puur voor houtskeletbouw hebben gekozen vanwege de energiebesparingen, is zo’n lage factuur elke maand toch mooi meegenomen.

Nog enkele van onze realisaties