Laat ons u contacteren!

Als leraar houtbewerking lag de keuze voor houtskeletbouw voor de hand.

Familie Hertogs - De Prins in Meise
 afbeelding 1
Meise is de woonplaats van Johan Hertogs en Katleen de Prins en hun 15 maanden oude zoon Mathias. Sinds februari van dit jaar zijn zij de trotse bewoners van een prachtige houtskeletbouw woning, ontworpen en gebouwd door Arkana.

Een energiezuinige houtskeletwoning

De heer Hertogs (29) is leraar houtbewerking. Zijn affiniteit met en kennis van het materiaal heeft er zeker toe bijgedragen te kiezen voor een houtskeletbouw woning. Een vriend van de familie wilde een passiefhuis bouwen en vertelde met veel enthousiasme over de energiezuinige voordelen hiervan. De heer Hertogs: "Er is in een passiefhuis in principe geen verwarming nodig, wat ons eigenlijk te verregaand leek. "Uiteindelijk zijn we bij een energiezuinige houtskeletbouw uitgekomen,” zo vertelt echtgenote Katleen (26). "We hebben met Arkana het huis van onze dromen kunnen bouwen, zonder beperking in de architectuur." "Daarbij zijn de lage energiekosten bij houtskeletbouw ook zeker nog altijd meer dan de moeite waard. De isolatiewaarde van een houtskeletwoning is hoog. Het is een gegeven dat alle brandstoffen de komende jaren steeds duurder worden. Door te kiezen voor houtskeletbouw zullen we in de toekomst flink op de energiekosten kunnen besparen,” vult de heer Hertogs aan.

Onze keuze voor Arkana

Het jonge stel heeft op een beurs in Antwerpen voor het eerst kennisgemaakt met Arkana. "In eerste instantie dachten we dat Arkana een onderneming was met diensten die voor ons budgettair gezien geen haalbare kaart waren. De manier van werken van Arkana is exclusief en dan denkt men al snel dat het ook prijzig is,” vertelt de heer Hertogs. Maar de heer Hertogs heeft vanuit zijn vak ook naar de technische kant van het verhaal gekeken. "Al met al zou de woning gebouwd door Arkana een beter huis worden door de gebruikte kwaliteitsmaterialen." Als voorbeeld haalt hij de harde isolatie aan de buitenzijde aan. Dit werd door de andere aannemers bijvoorbeeld niet aangeboden. Arkana besteedt ook veel aandacht aan de voorbereidende plannen en de technische constructie. Uiteindelijk is het een degelijker huis geworden.

Een vlekkeloos bouwtraject

De heer Hertogs: "Mijn vrouw en ik hebben lang en veel getekend aan het ontwerp, voordat we bij Arkana terechtkwamen. Onze plannen namen we mee naar de architect. Daarbij hadden we in het achterhoofd dat de architect niet aan ons ontwerp moest tornen. We hadden er al zó uitgebreid over nagedacht. Het plan was al goed." Toch had de architect nog waardevolle suggesties die de eigenaars ter harte hebben genomen. "Wij hadden een functioneel ontwerp en Arkana heeft er – tot onze volle tevredenheid – iets moois van gemaakt,” vertelt mevrouw De Prins. De bouwvergunning was er in 6 dagen. Volgens de gemeente was dit alleen mogelijk omdat het Arkana dossier honderd procent volledig was. Na de ontvangst van de bouwvergunning is de bouw gestart en die is vlot verlopen. De werfleider is volgens de heer en mevrouw Hertogs de belangrijkste en meest waardevolle spil in het geheel. Problemen – als er die al waren – werden direct door de werfleider opgemerkt en opgelost. Een werfleider die werkt met eergevoel en beroepsfierheid! De opdrachtgevers hebben een aantal posten uit de bouw weggelaten. De keuken, de vloeren, de binnendeuren en het sanitair wilden zij in eigen beheer uitvoeren. "Om ons hierin tegemoet te komen was de binnenoplevering al in december,” vertelt de heer Hertogs. "Zo was ik in de gelegenheid tijdens de kerstvakantie mijn werken te starten." De officiële oplevering was in februari van dit jaar. Ondanks het slechte weer met veel sneeuw en regen is de afgesproken opleverdatum - op de dakgoten na - gehaald. Het totale bouwtraject is vlekkeloos verlopen. De heer Hertogs: "Ik heb zelf jaren in de bouw gewerkt. Ik ken de klappen van de zweep. Fouten kunnen voorkomen, als ze maar snel en degelijk worden opgelost. En dat gebeurde."

Tips voor toekomstige houtskeletbouwers?

"In houtskeletbouw mogen de verticale dragers van het huis niet onderbroken worden. Dit betekent – en daar hebben we vooraf niet bij stilgestaan – dat u niet zomaar overal schakelaars en stopcontacten kunt plaatsen. Gelukkig heeft de elektricien ons hierbij met goed advies bijgestaan, zodat we hiermee geen noemenswaardige problemen hebben ondervonden,” aldus de vrouw des huizes. Tot slot benadrukt de heer Hertogs dat hij het als zeer positief heeft ervaren dat het Arkana-team uit jonge mensen bestaat. Een jonge architect, jonge werfleider en werkbegeleider, die samen dynamisch en enthousiast zijn. "Net zoals wij,” beaamt zijn echtgenote.

Familie Broothaerts afbeelding 1
Familie Broothaerts afbeelding 2
U gebruikt een verouderde browser

Installeer een moderne browser om deze website te bekijken. Kies een moderne browser

×