Voordelige leningen voor wie energiezuinig bouwt

Gepubliceerd op: 25 februari 2013

Triodos Bank en Belfius gaan gunstigere leningen toekennen aan wie energievriendelijk wil bouwen. Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft daarvoor op Batibouw een energiebeleidsovereenkomst afgesloten met de twee banken. De voordelige lening zou bouwers in staat moeten stellen de meerkost van energiezuinig bouwen te dragen.

Energiezuinig bouwen (strenger bouwen dan de gangbare norm) is duurder dan gewoon bouwen, maar dankzij de lagere energiefactuur betaalt die investering zich op termijn terug. "Het probleem is echter dat mensen vaak van de bank te weinig kunnen lenen om de meerkost van energiezuinig bouwen te overbruggen", legt de minister uit. "Nochtans zullen die mensen door hun lagere energiefactuur net in staat zijn om wat meer af te betalen."

Minister Van den Bossche ging daarom in dialoog met de banken om hen te overtuigen voordeliger leningen aan te bieden. Twee banken engageerden zich en tekenden de energiebeleidsovereenkomst: Triodos Bank en Belfius. Door die overeenkomst verbinden zij zich ertoe voordelige leningsvoorwaarden aan te bieden aan bouwers van energiezuinige woningen. Het kan gaan om een lagere intrest, een groter ontleningsbedrag of het laten vallen van dossierkosten.

In ruil krijgen Triodos en Belfius het BEN-label (Bijna-Energie-Neutraal) van de Vlaamse overheid en worden ze vermeld in de overheidscommunicatie rond energiezuinig bouwen en verbouwen, onder meer op de website www.energiesparen.be.Minister Van den Bossche zei nog dat er gesprekken lopen met verschillende andere banken. "Ik ga ervan uit dat die snel zullen volgen."

21/02/13 - 16u57  Bron: belga.be