Succesvolle blowerdoor-demonstraties in Nul-Energie-Woning

Gepubliceerd op: 29 november 2011

We mochten veel bezoekers verwelkomen tijden de Houtbouwdag vorige zondag.   De interesse ging vooral naar de blowerdoor-demonstraties in de Nul-Energie-Woning te Beerse.

Hopelijk hebben we iedereen met de blowerdoor-demonstraties kunnen verduidelijken hoe de luchtdichting in de woning gemeten wordt. De woning wordt tijdens deze test in onder- en ovendruk gebracht, waarbij men vervolgens de luchtverliezen berekent bij een drukverschil van 50 Pa: de n50-waarde.
De eis voor een gecertificeerde passiefwoning is een n50-waarde < 0,6 h-1.
Tijdens de Houtbouwdag vorige zondag werd een resultaat van 0,22h-1 bekomen in niet ideale omstandigheden. Dit betekent dus dat de woning in Beerse VER onder de norm voor passief blijft, waardoor het energieverbruik aanzienlijk kan dalen!

Een goede luchtdichting van de woning is belangrijk om eventuele luchtlekken te vermijden (bv kieren en spleten) zodat uw energieverbruik zal dalen. Een correct aangebracht dampscherm waarvan de naden en overgangen tussen de verschillende onderdelen ( wanden, vloeren, plafonds, buitenschrijnwerk,…) luchtdicht gemaakt worden met behulp van folies en kleefbanden is een absolute must.

Het ventilatiesysteem zal bij een goede luchtdichting het beste rendement behalen zodat u constant een goede luchtkwaliteit geniet, wat uw wooncomfort verhoogt. Ook geluiden van buitenaf zullen met een goede luchtdichting gedempt worden.

Verder kon u de opbouw van de buitenmuren beoordelen. De dikte van de buitenmuren wordt per project berekend, rekening houdend met het volume, compactheid en warmteverliezen.

Het passief-buitenschrijnwerk met driedubbele-beglazing voldoet aan de hoogste normen op vlak van isolatievermogen en luchtdichting.

Als verwarmingstechniek kiest de bouwheer voor plafondverwarming. Andere mogelijkheden kunnen zijn: een hoogrendementsketel, warmtepomp, elektrische verwarming, … Voor elke realisatie wordt er gekozen voor het systeem met het beste rendement volgens uw behoeftes.

Had u vorige zondag niet de kans om met de bouwheer persoonlijk te spreken, dan kan u via deze link ook enkele andere getuigenissen van onze klanten lezen.

Indien u nog vragen heeft, of wij u kunnen bijstaan met bouwadvies, dan vernemen we dat natuurlijk graag. Het is trouwens mogelijk om een vrijblijvende afspraak met onze bouwconsulenten te maken om uw persoonlijke bouwwensen te bespreken, dit kan zowel bij u thuis als op kantoor.

Indien u een werf in opbouw wenst te bezoeken, dan kan u best een afspraak maken met onze bouwconsulenten.

Wij hopen u alleszins te inspireren om energiezuinig te bouwen.

het Arkana-team.