Peperdure energie nergens minder belast dan in België

Gepubliceerd op: 24 mei 2012

Energiezuinig bouwen loont sowieso de moeite.

De totale fiscale druk mag dan wel bijna nergens in de Europese Unie hoger zijn dan in België, de belasting op energie is in ons land het laagst van heel Europa.

De energieheffing bracht in 2010 4,7 miljard euro in het laatje, goed voor 1,3 procent van het bbp. In de 27 EU-lidstaten is de energietaks goed voor 2,0 procent van het bbp. Die cijfers staan in een nieuwe studie van Eurostat, het Europese statistische bureau, die gepresenteerd werd door de Europese Commissie.

De milieubelastingen in België zijn goed voor 2,1 procent van het bbp. Dat is relatief zwak, want in het klassement van de 27 EU-landen staat ons land daarmee op de 22ste plaats. Het gemiddelde in Europa bedraagt 2,6 procent. De belasting op energie maakt de hoofdmoot uit van de milieubelastingen.

Met 1,3 procent van het bbp is die belasting in België lager dan in al de andere EU-landen, dus ook de buurlanden. Enkel Frankrijk heeft met 1,4 procent eveneens een relatief lage energietaks, in Duitsland (1,8 pct), Nederland (2,0 pct) en Luxemburg (2,2 pct) ligt die een pak hoger.

Bron: Belga/RDM, maandag 21/05/2012