Bezoek een passiefhuis in opbouw

Gepubliceerd op: 11 mei 2011

ADRES: 9170 Sint-Gillis-Waas, Klingedijkstraat 54A

Werkwijze Arkana:

1. Het juiste bouwperceel
De bouw van een passiefhuis begint bij het zoeken naar een geschikt bouwperceel. De oriëntatie naar het zuiden, bomen of andere hogere obstakels in de onmiddellijke omgeving, … Deze elementen spelen allemaal mee om voluit de winterzon te gebruiken als passieve energiebron en overmatige zonnestralen in de zomer buiten te houden.

2. Een gebalanceerde woonindeling
Een passiefhuis vraagt een compact ontwerp. De verhouding tussen de te verwarmen vloeroppervlakte en de buitenschil – dak en muren – moet correct zijn. Ook de plaatsing en oriëntering van de ramen, eventuele zonnescreens, … stelt specifieke eisen aan de architectuur. Arkana begeleidt u tijdens het hele ontwerpproces en verzoent uw persoonlijke verlangens met de vereisten van een passiefhuis.

3. Isoleren, isoleren en nog eens isoleren
In een passiefhuis ontsnapt er bijna geen warmte aan de woning. Dit vraagt een verregaande en perfect geplaatste isolatie van de buitenmuren en het dak. De isolatiediktes van de buitenmuren lopen bij een passiefhuis op tot meer dan 30 centimeter, het dak krijgt isolatie tot wel 40 centimeter.

4. Compleet luchtdicht
Een passiefhuis moet voldoen aan strenge eisen op het vlak van luchtdichtheid. Bij een drukverschil van 50 pascal – te vergelijken met sterke wind – mogen er slechts 0,6 luchtwisselingen per uur plaatsvinden. Deze waarde wordt omgerekend naar het lekdebiet van de uitwendige schil. Standaard wordt deze waarde ingegeven als 12 (m³/h.m²). Als er een goed resultaat op de blowerdoor-test behaald wordt, zal deze waarde gevoelig lager liggen, wat ook de waarde voor het E-peil ten goede komt.
Om een cijfer van maximaal 0,6 luchtwisselingen per uur te bereiken, gaat Arkana tijdens het bouwproces zeer secuur te werk. Zelfs de kleinste spleetjes of kieren zijn volledig uit den boze. We gaan zelfs zo ver om schroeven in de muur af te tapen zodat er geen zuchtje warme lucht ongecontroleerd ontsnapt.

5. Gecontroleerd ventileren
Een volledig geïsoleerd en luchtdicht passiefhuis heeft een systeem nodig voor gecontroleerde ventilatie. Arkana werkt uitsluitend met ventilatiesystemen van type D (gecontroleerde balansventilatie met warmtewisselaar). Dit ventilatiesysteem breiden we uit met een aardwarmte- of bodemwarmtewisselaar. De koude binnenlucht die naar binnen wordt gezogen gaat daarbij eerst door een ondergronds buizensysteem. Op een diepte van ongeveer twee meter heeft de ondergrond - zowel in de winter als de zomer - een stabiele positieve temperatuur van 7 à 8 graden. Vooraleer het huis binnen te komen en zich verder op te warmen aan de uitgaande lucht, stijgt de temperatuur van de verse lucht dankzij de warmte in de bodem. Nog belangrijker: in de zomer werkt het systeem omgekeerd. De warme lucht koelt af tot 7 à 8 graden vooraleer de woning binnen te komen. Dit resulteert in een gezond en aangenaam binnenklimaat.

6. Enkel gecertificeerd buitenschrijnwerk
Bij een passiefhuis krijgt het buitenschrijnwerk nog meer aandacht dan bij een lage energiewoning. Enkel gecertificeerde profielen garanderen een voldoende hoge isolatiewaarde. Deze profielen bevatten in elk geval driedubbel glas en zijn dikker dan traditioneel buitenschrijnwerk.

Om tijdens de winter optimaal te profiteren van de zonnestralen, krijgen verschillende ramen – afhankelijk van de oriëntatie - ook verschillende soorten glas. Elk soort glas heeft een eigen G-waarde. Deze waarde – de zonnetoetredingswaarde - geeft weer in welke mate het glas de zonnestralen doorlaat.

7. Aanvullende verwarmingstechnieken
Door de uiterst beperkte warmteverliezen in een passiefhuis, hebt u geen uitgebouwd verwarmingssysteem meer nodig. Niet elke kamer behoeft nog vloerverwarming of radiatoren om permanent aangename temperaturen te bereiken.
Per project bestudeert Arkana welke bijkomende beperkte verwarmingstechnieken uw passiefhuis vraagt om ook bij zeer lage buitentemperaturen een hoge comfortnorm te garanderen. Een warmtepomp behoort daarbij tot de mogelijkheden, maar ook een elektrische verwarming met een laag vermogen, een pelletkachel of een gasverwarming sluiten we niet uit. Bij deze berekeningen houdt Arkana zelfs rekening met het ‘verwarmende vermogen’ van huishoudtoestellen en zelfs de bewoners.

We hopen u te mogen verwelkomen tijdens deze open werfdag!