Aardgasprijs tot 70% gestegen

Gepubliceerd op: 3 februari 2012

Aardgas is in zes jaar tijd 50 tot 70 procent duurder geworden voor wie klant is bij Electrabel en Luminus.

Opmerkelijk is ook dat de prijs van aardgas tussen 2003 en 2009 veel sterker is gestegen dan de elektriciteitsprijs in dezelfde periode. Dat blijkt uit een studie van de Creg, de Belgische energieregulator.

De sterke toename van de gasprijs is volgens de regulator toe te schrijven aan almaar hogere brandstofprijzen, maar ook aan de wijzigingen van de tariefformules door de leveranciers.

De particuliere gasverbruikers mogen bovendien van geluk spreken dat de distributienettarieven voor aardgas niet gestegen zijn. Daardoor lag voor een gezin met een gemiddeld verbruik dat zich met aardgas verwarmt, de eindprijs in december van vorig jaar tussen de 35 en 40% hoger dan zes jaar geleden.

Het rekenwerk van de Creg wat elektriciteit betreft toont dan weer aan dat de gezinnen met een klein verbruik er zeer bekaaid afkomen. Voor hen was eind vorig jaar stroom bijna 40 procent duurder dan zes jaar geleden. Een Belgisch gezin met een gemiddeld verbruik – met elektrisch kookvuur, wasmachine en droogkast als grootste stroomslokoppen – is iets beter af. Als het klant is bij marktleider Electrabel betaalde het eind vorig jaar gemiddeld 20 procent meer dan in 2003. Bij Luminus zou het maar 7 procent zijn geweest. Electrabel vindt echter dat zo'n vergelijking niet opgaat wegens verschillen in de tariefformule. Net als bij aardgas is de duurdere stroom vooral toe te schrijven aan de stijging van de energieprijs die de leveranciers afficheren. Eind 2008 lag de elektriciteitsprijs overigens nog een stuk hoger. De crisis heeft nadien stroom heel wat goedkoper gemaakt.

Maar de gezinnen plukken niet alle vruchten van deze prijsdaling. Dat komt omdat de distributienettarieven sinds 2008 sterk aan het klimmen zijn.

Bron: De Standaard, 09/02/2010