Wat is een lage-energiewoning?

Volgens de Belgische wetgeving, spreken we van een lage-energiewoning wanneer de jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en koeling beperkt blijft tot 30 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.

Hoeveel kost een lage-energiewoning?

De prijs van een lage-energiewoning is afhankelijk van verschillende factoren, zoals een uitgekiend ontwerp. We brengen u graag in contact met een architect met de nodige kennis en ervaring in energiezuinig bouwen om uw houtskelet woning te ontwerpen.

Een lage energiewoning van Arkana

Hoe bouwt Arkana uw lage-energiewoning?

Voor elk project vertrekt Arkana van de principes van een lage-energiewoning. De keuze voor een lage-energiewoning heeft een impact op het hele bouwconcept: optimale isolatie, luchtdicht bouwen, gecontroleerd ventileren, zonnewinst en zonwering, verwarmingstechnieken en hernieuwbare energie, doordacht ontwerp.

Aangezien alle facetten van het bouwproces op elkaar dienen te worden afgestemd, is het handig om u te laten begeleiden door ons ervaren bouwteam. Reeds van bij het ontwerpen van uw woning, begeleiden wij u doorheen het ganse bouwproces, om zo tot de energiezuinige woning te komen die aan uw verwachtingen voldoet.

Veelgestelde vragen over lage-energiewoningen

Wat is het K-peil?

Het K-peil beoordeelt het isolatiepeil van een woning.

Het K-peil houdt rekening met het warmteverlies door de buitenmuren, daken, vloeren, ramen, ... en met de compactheid van de woning.
 

Wat is het E-peil?

Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van een woning in standaard omstandigheden.

Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Het E-peil hangt af van verschillende factoren, zoals de compactheid, de thermische isolatie, de luchtdichtheid, ventilatie, verwarmingsinstallatie, oriëntatie en bezonning, ...

Wat is de U-waarde?

De U-waarde duidt op de isolatiewaarde van een constructiedeel.

Een U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. De U-waarde van een constructiedeel geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per m² verloren gaat als het temparatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C is. De U is het symbool voor de warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde wordt bepaald door de verschillende materiaallagen waaruit het constructiedeel bestaat: dikte en lambda-waarde van elk materiaal.

Wat is de Lambda-waarde.

De Lambda-waarde vertelt meer over de isolerende waarde van een materiaal.

 

Wat is de R-waarde?

De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbele beglazing, muren, vloeren, daken. De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.